Wednesday, February 19, 2014

Asal-usul perkataan 'Vitamin'

Untuk pengetahuan tuan / puan, selama ini saya fikir perkataan 'Shaklee' adalah kerana ianya sinonim dengan ESP Isolate Powder memandangkan serbuk perlu di 'shake' 'shake' dengan tumbler sebagai hidangan makanan tambahan haha...ternyata sangkaan saya meleset sekali.
Shaklee sebenarnya adalah nama Pengasasnya iaitu Dr. Forrest C. Shaklee dan tidak ada kena mengena dengan 'shake' 'shake' sama sekali yerr...

Tetapi, ada satu perkataan yang betul tentang Shaklee iaitu perkataan 'Vitamin'.
Shaklee ialah orang pertama memperkenalkan perkataan berikut yang dahulunya berasal dari perkataan 
'VITAlized MINeral' yang telah dicipta seawal tahun 1915 dalam bentuk cecair dan kemudian kajian ke atas kualiti produk berterusan selama 50 tahun dan telah menelan belanja sebanyak 300 juta USD yang hanya menggunakan bahan semulajadi dan mesra alam, TANPA : Perisa,Pewarna dan Sintetik Tiruan.
Pada zaman tersebut konsep 'Vitamin' belum lagi difahami sepenuhnya. Banyak juga pihak yang salah anggap terhadap beliau terutama dari bahagian perubatan dan antara petikan dari ayat beliau ialah :

"The medical field is interested in treating disease. I'm interested in building health."

Sebab itulah semua produk Shaklee berunsurkan Kesihatan, Kebersihan dan Kecantikan secara Semulajadi.

Inilah kehebatan Shaklee, sehinggakan perkataan Vitamin itu sendiri berasal dari beliau.
Kini Vitalized Mineral telah mengalami penambahbaikan dari segi kualiti dan didatangkan dalam bentuk tablet.
Inilah Vitamin yang mengandungi sebanyak 28 jenis vitamin dan mineral, membantu meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi, menjaga organ mata, hati dan usus dan memberi perlindungan menentang kerosakan radikal bebas.

Segala macam manfaat dalam satu tablet~inilah 'magik' Shaklee ^_^
No comments:

Post a Comment